meNu Crew Komuniti


––––•(-• MEnU CREW KOMUNITI •-)•––––
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat datang ke laman web rasmi MEnU CREW.. Freestyle network community .....untuk pengetahuan semua, dahulunya ini adalah website ORANG.4rumer.net, dan telah di ambil alih oleh MEnU CREW, so, anda masi boleh mengunakan id, dan pasword lama jika anda telah mendaftar di orang.4rumer.net untuk login di sini... <<<<

Share | 
 

 Respek Diri Sendiri

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Respek Diri Sendiri   Thu Mar 12, 2009 10:36 pm

Satu artikel motivasi yg aku suka sgt nak share-kan ngan korang dsni... asas its about rendeer urself! Slmt membaca ya!

Bila Anda selesa dengan apa yang Anda usahakan, Anda akan jadi bersemangat.

Selesa, maksud saya, Anda benar-benar tahu apa yang anda mahu.

Oleh kerana Anda dah tahu apa yang Anda mahu, Anda berusaha keras nak mendapat apa yang Anda mahukan itu, misalnya nak mendapat handphone idaman Anda, nak capai result tinggi dalam ujian semester atau nak mendapat pujian dari bos di tempat kerja Anda.

Orang yang tak respek diri sendiri, biasanya mudah dipengaruhi oleh orang lain di sekelilingnya.

Apa yang orang A cakap, dia buat, dia ikut.

Apa yang orang B cakap, dia ikut, dia buat.

Apa yang orang C beri pendapat pasal usahanya, dia ragu-ragu pasal apa yang diusahakannya selama ni lalu merasakan pendapat si C lebih baik di ikut. Jadi, dia pun ikut apa yang dikatakan oleh si C.

Lama kelamaan hidupnya jadi bercelaru sebab dia membiarkan orang lain mengatur fikiran, idea dan usahanya tanpa dia mengawal fikiran, idea dan usaha milik kudratnya sendiri.

Baru memulakan sesuatu usaha yang belum lagi berhasil, dia tukar fikiran pula, kemudian mengusahakan sesuatu yang lain.

Lepas tu, datang lagi idea baru, cadangan baru dari orang baru, dia ubah lagi fikiran, usahakan hal yang itu pula. Akhirnya dia bingung apa yang dia nak buat.

Kita boleh dengar pendapat orang atau komen orang (negatif atau positif) tapi jangan sampai kita hilang arah ke mana kita nak tuju, jangan sampai kita semakin jauh dari matlamat yang kita nak capai.

Jika begitu, kita tak akan dapat apa-apa kemajuan. Kita yang susahkan diri sendiri. Kita gelapkan masa depan kita.

Perlu respek diri sendiri dulu, dengar kata hati sebab diri Andalah yang perlu Anda ikuti fikirannya, ideanya dan tindakannya.

Diri Anda kenal Anda luar dan dalam, sikap Anda dan perangai Anda. Dia faham Anda sebenar-benar faham melebihi orang lain di sekeliling Anda.

Mengapa? Sebab DIA adalah ANDA!

--------------------------------------------------------------------------------------

So, bagaimana dgn ANDA? sfsd

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Thu May 07, 2009 1:11 am

good sharing all

banyak mmberi pnduan...kdg2 aku pn terikut2 apa org ckp :malas:

hrp2 lpas ni lbeh tetap & mantop pndirian hap elephant

all all all all all all all all
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Thu May 07, 2009 12:01 pm

yupp.... assas hanya diri kita sndiri yg tahu apa yg kita inginkan dlm hidup ini... assas

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
DarkWitch
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 289
Location : Office Tercinta
Job/hobbies : surf internet, blogging
Reputation : 6
Points : 185
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Thu May 07, 2009 1:47 pm

mengolo sya tidak suka ikut cakap urang ni.... hehe.

_________________
Exclamation Stay Truth To Yourself - Hail All MOD Exclamation
ytuyi

negara
Back to top Go down
View user profile http://tipu2.com
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Fri May 08, 2009 8:47 pm

Respect, Respon, Relax tu bukan 3R punya trademark ka? cheers
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 09, 2009 12:24 am

iya.... assas 3R trademark..hehe cheers

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
p_y_E.com
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel


Male
Number of posts : 1548
Age : 30
Location : up on Earth..
Job/hobbies : picit2 keyboard
Reputation : 5
Points : 1062
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 09, 2009 12:23 pm

Quote :
Apa yang orang A cakap, dia buat, dia ikut.

Apa yang orang B cakap, dia ikut, dia buat.

Apa yang orang C beri pendapat pasal usahanya, dia ragu-ragu pasal apa yang diusahakannya selama ni lalu merasakan pendapat si C lebih baik di ikut. Jadi, dia pun ikut apa yang dikatakan oleh si C.

yg ini blh di klasifikasikan sebagai pak turut ni Very Happy..
ikut2 jak kerja dia Smile..
x yakin sama diri sndiri Very Happy..
sntiasa follow n yakin sma org lain Smile..

_________________
_-_-_-_-_-_-_-_- RIOT IS COMING- _-_-_-_-_-_-_-_-_
Back to top Go down
View user profile http://www.memangkosong.com
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 16, 2009 5:54 pm

p_y_E.com wrote:
Quote :
Apa yang orang A cakap, dia buat, dia ikut.

Apa yang orang B cakap, dia ikut, dia buat.

Apa yang orang C beri pendapat pasal usahanya, dia ragu-ragu pasal apa yang diusahakannya selama ni lalu merasakan pendapat si C lebih baik di ikut. Jadi, dia pun ikut apa yang dikatakan oleh si C.

yg ini blh di klasifikasikan sebagai pak turut ni Very Happy..
ikut2 jak kerja dia Smile..
x yakin sama diri sndiri Very Happy..
sntiasa follow n yakin sma org lain Smile..


aku ada kwn jenis mcm ni king kdg2 aku rimas sbb dia ikut jak apa aku bt sa idea esaimen pn dia ikut sa mau tegur tkut dia kecik ati fgsdg sbb aku pnah tgur dia erwet akibatnya dia x tgur aku slama bbrapa ari fgsdg
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
lynn_
First Lieutenant
First Lieutenant


Female
Number of posts : 796
Age : 28
Location : sandakan
Job/hobbies : -
Reputation : 3
Points : 802
Registration date : 2009-04-01

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Thu May 21, 2009 7:44 pm

assas klau ckp org tu tuk kebaikan..x mengapa la kita ikut kan...........tpi klau org tu bwa tuk keburukan..........x guna jgk kita nak ikut............. asas ...........mana yg baik.kita ikut.mana yg buruk kita jauhi.... kiss
Back to top Go down
View user profile
Ƹ̴Ӂ̴Ʒ_♥mi$$_ik4n♥_Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
Captain
Captain


Female
Number of posts : 912
Age : 29
Location : ♥...Q'Lu...♥
Job/hobbies : ♫•.•music lovers..•.•♫
Reputation : 10
Points : 1031
Registration date : 2009-05-18

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 23, 2009 4:17 pm

yakin la pada diri anda... asas
buat la ngikut kata hati anda... elephant fikir la kesan jangka pnjg....dan jg kesan jngka pndek... elephant
ur future is ur furute...not ur friends'..
friend is ur mirror.. scratch but he can only sees the outside of u... he can't sees who u really r.. elephant
ur true best friend is urself... asas
naa merapu uda ni... geek sa sndiri pn nda paam pa sa sakap ni scratch geek
oppsss.. hide
pa2 pn... elephant B..S...U...R...S..I..C..S...U...R... asas yg penting... kta minum lu.. @ <--milu... geek

_________________
♥♥ Love begins with a smile, grows with a kiss, and ends with a teardrop. ♥♥


Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mercie87
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 23, 2009 4:24 pm

•°o.OM¯îkðñO.o°• wrote:
yakin la pada diri anda... asas
buat la ngikut kata hati anda... elephant fikir la kesan jangka pnjg....dan jg kesan jngka pndek... elephant
ur future is ur furute...not ur friends'..
friend is ur mirror.. scratch but he can only sees the outside of u... he can't sees who u really r.. elephant
ur true best friend is urself... asas
naa merapu uda ni... geek sa sndiri pn nda paam pa sa sakap ni scratch geek
oppsss.. hide
pa2 pn... elephant B..S...U...R...S..I..C..S...U...R... asas yg penting... kta minum lu.. @ <--milu... geek

geek milo ka geek mntak knun geek apa tu B..S...U...R...S..I..C..S...U...R... ooops
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
Ƹ̴Ӂ̴Ʒ_♥mi$$_ik4n♥_Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
Captain
Captain


Female
Number of posts : 912
Age : 29
Location : ♥...Q'Lu...♥
Job/hobbies : ♫•.•music lovers..•.•♫
Reputation : 10
Points : 1031
Registration date : 2009-05-18

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 23, 2009 4:27 pm

@ na milu tarik lady... geek
Be aS U R aS I sEE aS U R.... baitu kenen mksudnya elephant

_________________
♥♥ Love begins with a smile, grows with a kiss, and ends with a teardrop. ♥♥


Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mercie87
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sat May 23, 2009 4:32 pm

•°o.OM¯îkðñO.o°• wrote:
@ na milu tarik lady... geek
Be aS U R aS I sEE aS U R.... baitu kenen mksudnya elephant


geek milu ping teda ka geek geek geek

elephant itu ka mksudnya geek berabis aku smbung td mau jdikan 1 pkataan dlm bahasa melayu geek geek
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
Ƹ̴Ӂ̴Ʒ_♥mi$$_ik4n♥_Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
Captain
Captain


Female
Number of posts : 912
Age : 29
Location : ♥...Q'Lu...♥
Job/hobbies : ♫•.•music lovers..•.•♫
Reputation : 10
Points : 1031
Registration date : 2009-05-18

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sun May 24, 2009 3:13 pm

@ <------------milu ping... geek
eya ba lady nini elephant asas

_________________
♥♥ Love begins with a smile, grows with a kiss, and ends with a teardrop. ♥♥


Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mercie87
lynn_
First Lieutenant
First Lieutenant


Female
Number of posts : 796
Age : 28
Location : sandakan
Job/hobbies : -
Reputation : 3
Points : 802
Registration date : 2009-04-01

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Sun May 24, 2009 3:55 pm

Kita boleh dengar pendapat orang atau komen orang (negatif atau positif) tapi jangan sampai kita hilang arah ke mana kita nak tuju, jangan sampai kita semakin jauh dari matlamat yang kita nak capai.



assas ya..ya mmg btul............jgn smpai kita semakin jauh dri matlamat yg kita capai... assas
Back to top Go down
View user profile
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Fri Jul 03, 2009 3:12 pm

assas yupppp....itulah tujuannya asas
assas sbnrnya bila kita b'kongsi pendapat ngan urg lain secara tak lngsung ianya membuka minda pemahaman kita & m'ajak kita b'pikir sm ada perkara tu baik ke tak atau bleh d trima ke atau sbaliknya..
assas sbb tiap dr kita punyai pemahaman n pemikiran atau pendapat yg b'beza2...
assas so, apapun situasinya jgn kita mudah t'pengaruh @ biarkan diri kita dkuasai atau dipengaruhi oleh keadaan/individu yg mna bleh memungkinkan @ menjejaskan apapun matlamat yg ingin kita capai...
assas sebolehnya diri kita lah yg b'usaha menanggani situasi agar matlamat dpt dcapai ngan sebaiknya..

assas peaceeeeeee.. asas
all

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Respek Diri Sendiri   Today at 6:20 am

Back to top Go down
 
Respek Diri Sendiri
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
meNu Crew Komuniti :: ––––•(-• BORAK-BORAK •-)•–––– :: .:NILAI2 MURNI/KEAGAMAAN/TIPS&NASIHAT:. :: .:MOTIVASI DAN PENDIDIKAN:.-
Jump to: