meNu Crew Komuniti


––––•(-• MEnU CREW KOMUNITI •-)•––––
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat datang ke laman web rasmi MEnU CREW.. Freestyle network community .....untuk pengetahuan semua, dahulunya ini adalah website ORANG.4rumer.net, dan telah di ambil alih oleh MEnU CREW, so, anda masi boleh mengunakan id, dan pasword lama jika anda telah mendaftar di orang.4rumer.net untuk login di sini... <<<<

Share | 
 

 Apa Itu Spammer?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Apa Itu Spammer?   Sat Mar 21, 2009 7:55 pm

salam dan salam hormat... Shocked

Di sini aku ingin share-kan satu info yg mungkin amat berguna pd kita semua. Ini bkn dgn niat hendak menimbulkan kekeruhan, kekecohan, syak-wasangka ataupun tak puashati di kalangan kita. Bkn jugak saja2 nak menunjuk2 atau nak merendahkan sesiapa. Sebelom tu aku nak minta maaf byk2 dan niat aku hanya ingin menyampaikan & kongsikan info ni...tak lebih dr itu. Tp, klu ada yg nak menambah atau modipaid sket info ni, dipersilakan....mnala tau info yg aku smpaikan ni kurang tepat, kan..kpd Tuan Admin gak klu2 post aku ni tak ngam d mata & tak b'kenan d hati rakyat jelata, kc delete jak oke.....Aku tak layak utk memberi nasihat atau pandangan bernas pd sesiapa sbb aku ni bkn siapa2 pd korg. Jd, sesungguhnya tiada manusia yg sempurna. So, apap0n yg baik itu sesungguhnya dari Allah Swt dan yg tak baik itu adalah dr kelemahan diri aku sendiri. Peace.. Rolling Eyes

Apa itu spammers?

Spammers adalah individu yang gemar memenuhi ruang chat atau forum dengan posting yang tak berfaedah, teda tujuan, teda berkenaan ngan topik, menyibuk/semak/serabut, dsb.

Spammers terbahagi kepada 2 iaitu spambot dan individu.

Dr apa yg aku difahamkan, spambot adalah satu bot atau program yang telah diprogram untuk membanjiri email/forum/chatroom dengan tujuan pengiklanan atau menyusahkan orang lain.

Manakala, individu yang digelar spammers adalah mereka yang mungkin:

a) keboringan tahap gajah nak tumbuh tanduk
b) suka menyusahkan orang atau menyindir dgn maksud nak bangkitkan kemarahan user lain
c) tak tau nak posting apa....men redah jerr

Note : ini dr apa yg aku d fhmkan la secara umum..ermm..tp sbnrnya byk lg, tp len2 tu sensitif sketla..huhu..so, ni sbgai contoh jakla, oke..


So, adakah anda seorang spammers?

Sedar atau tidak, kita mungkin telah pun menjadi seorang spammers.. (termasuk aku gak ni..huhu) Tujuan tu nak masuk borak2 jak kunun tapi dah kena "mark" sebagai spammers lak..so, camana kan?

Jangan ambil mudah, spammers amat tak disukai oleh sesetengah golongan orang. Inilah hakikatnya dlm dunia virtual seperti ini. Sampai mgkin ada yg menyampah, meluat dsb sehinggakan bleh menimbulkan sangkaan yg bkn2 t'hdp org itu... Jadi jika anda rasa anda spammers, cuba ubah gaya posting anda di forum. Ubah sket jak....jgnla nerd sgt p0n..lurus bendul p0n tak siok gak...huhu

Sebenarnya, d mana2 forum atau chatroom p0n, mesti akan ada spammers. Ini adalah neutral dlm dunia virtual kerana setiap orang yg mampu berbual dan terus berbual dan tidak akan cuba berhenti. Itu dah normal, kan?


So, bagaimana untuk mengelakkan diri menjadi seorang spammers?

Klu bleh la kan...cuba elakkan berbual kosong, mengarut, mencarut, mahupun melatah dalam topik2 serius. Kalau rs2 nak sesuatu yg lebih privasi, lebih baik private msg org berkenaan. So, lebih selamat dan selesa & tak timbul gosip atau fitnah.

D mana saya nak berbual kosong secara beramai-ramai?

Oke, dlm ORANG kita ada thread/section perkenalkan diri & Macam2. Di sinilah tempat untuk anda berkenalan, bermesra, bergurau dan mengarut. Jadi gunakanlah bahagian ini sebaik mungkin untuk menambah kawan baru mahupun musuh baru....

Di mana tempat yg saya TAK sepatutnya mengarut?


Di bahagian yg agak serius seperti Isu2 Semasa atau Nilai2 Agama. Topik2 ini mungkin diambil serius oleh sesetengah user, jadi jika anda cuba menyampuk tak tentu pasal atau buat lawak bodoh yg tak kelakar langsung dan menampakkan kebodohan anda, anda mungkin akan tak disukai oleh sesetengah pihak dan mungkin akan mengundang perkara2 yg tak diingini. Ini adalah demi mengelakkan kepada pergaduhan, salah faham dan dikhuatiri carutan akan mengundang atau menyentuh sensitiviti individu secara peribadi.

Bagaimana jika saya dah terspam?

Kita bleh buat lawak sebenarnya, asyik serius jak plak mmg tak best kan..tak ceria, tapi biarla bertempat... Dalam topik serius tu p0n kalau rasa2 ada hati nak spam, PLEASE SPAM WITH CARE! dan lepas spam tu, cuba alihkan balik ke topik asal. Jangan biarkan topik tu mengarut berjela2, oke! Alaa..besala kan...kdg kitani dah terbiasa bah ngan menyimpang atau lari sket dr topik asal tu..Tapi, jgn la smpai menyimpang jauh smpai lupa dunia pulak...tak bestla...cam syok sndiri lak kan..ujung2 teda penghujung lak karang...wahaha..last2, jumpa jln mati..huhu

ermm..misalnya kan, cuba bygkan yg korg tgh borak2 ngan urg yg lebih tua dr korg...urg tua b'ckp, korg plak bt2 lucu atau "mengajuk" ckp dorg. Mesti urg tua akan ckp, "Ishh budak ni..org tua b'ckp dia memain lak..di'ajuk'nya plak ckp kita..kuang ajo btul!!" lebih kurang camtula bah....lebih kurang jak, oke! hehe..contoh jak tu..huhu

So, please....klu nak diskas sesuatu, biarla diskas btul2...klu nak bt lawak, bt lawak kat tmpatnya....klu ada yg terpesong, org len kena beri tunjuk jln...so, sm2 kita igt-mengigtkan antara satu sm lain...camtu kan best!

elehhh....aku punya sukala mo crita apa...aku punya komputer gak...aku punya tangan yg menaip...cehhh! lantakla..!


Tapi kita kena igt, sebagai individu yg berakal, jadilah seorang yg ada sifat rendah diri sket... Sbb tak semua org tahu ttg sesuatu itu. So, tulah psl kita kena diskas & b'tanya ttg sesuatu yg kita tak tau dgn baik & bila seseorg itu minta pandangan dgn cara baik, kita pun kenalah beri respon yg sewajarnya. Jika anda tak mulakan, yg lain tak akan mengikut! Adakah anda seorang pemimpin atau pengikut? pandai2 la pilih nak jadi mana satu. Sesungguhnya manusia dikurniakan dengan akal. Hari ni mmg kita camni...esok2 plak bila umur kita dah meningkat ada org lain lak yg buat camtu kat kita plak, kita akan terasa kan....so, apapun tindakan kita pd hari ini, org len mgkin akan kenang & igt smpai bila2....dan pd masa itulah kita akan terpikir ttg semua ni...

So, aku jugak sering mengingatkan diri aku sendiri. Kita tak perfect dlm segala hal..bkn niat nak membanding2kan antara kita d sni, siapa yg pintar, sepa yg itu atau sepa yg ini.....bkn b'maksud sorg ckp camni..ahh dialah eksen nak tunjuk baik...then sorg plak camni....lagak jak lebih...ntah apa2 ntah! So, kita berforum biar bertangggungjawab. Aku p0n kdg tensen gak psl keja & mcm2 la...tp, nak release tensen p0n kena pd caranya, kan...takkan tensen sbb kena mrh ngan bos atas silap sndiri, nak lepaskan geram pd org len yg tak tau apa2p0n..ermm..Bkn sbb kita nak jd seperti ahli politik, kena straight foward memanjang....bkn d sbbkan pangkat atau status seseorg...nak kena hormat atau sebagainya.....tapi, tanggungjawab sebagai manusia yg punya perasaan & b'timbangrasa....itu lebih penting...kita d forum ni bkn nak joined utk sehari dua la...mybe lebih lama lg kan...bak kata pepatah, "bt baik berpada-pada, bt jahat jgn sekali-kali..." semoga kita tak berburuk sangka sesama kita dan apap0n kekeruhan, kita cuba jernihkan... Rolling Eyes


I'M COMING IN PEACE & FULL OF RESPECT.. BUT, IF YOU FEEL UNCOMFORTABLE BECAUSE OF THIS, I'M SO SORRY FOR THAT AND PLEASE.........NO HURT FEELINGS.. negara

Yang Tulus Ikhlas....


assas Lµ¯|¯4ú assas

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
p_y_E.com
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel


Male
Number of posts : 1548
Age : 30
Location : up on Earth..
Job/hobbies : picit2 keyboard
Reputation : 5
Points : 1062
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Sat Mar 21, 2009 8:03 pm

woo panjg er Very Happy..
nice info miss lutau Very Happy..
spamer aku bnyk di section perkenalan Very Happy..
tpi section perkenalan pun mmg bvertujuan utk berkenal2 kan Very Happy..

_________________
_-_-_-_-_-_-_-_- RIOT IS COMING- _-_-_-_-_-_-_-_-_
Back to top Go down
View user profile http://www.memangkosong.com
«§»}¦{«[ šóû£ ]»}¦{«§»
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Male
Number of posts : 181
Age : 29
Reputation : 3
Points : 216
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Sat Mar 21, 2009 9:02 pm

ass ass ass
Back to top Go down
View user profile
3ssor_y3okok
First Lieutenant
First Lieutenant


Female
Number of posts : 782
Age : 27
Location : kk
Job/hobbies : forum
Reputation : 7
Points : 517
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Sun Mar 22, 2009 8:02 pm

:bball: kadang2 'spammer' yg tlg menghangatkan sesuatu topik...tp apa yg penting ia tidak lari dari 'topik asal'... cheers
Back to top Go down
View user profile
S3R4CURlYl4
Captain
Captain


Female
Number of posts : 899
Age : 35
Location : any where but no where
Job/hobbies : YM'Mer
Reputation : 0
Points : 382
Registration date : 2009-03-09

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Thu Mar 26, 2009 7:05 am

`aku ada buat spam..
`tp nda lari dr topic lama2..
`penat ba tu belari.. santa
Back to top Go down
View user profile http://duniatakseindahsyurga.blogspot.com/
Mr Satonaka Halu
First Lieutenant
First Lieutenant


Number of posts : 669
Reputation : 0
Points : 441
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Thu Mar 26, 2009 1:20 pm

sy pun slalu la jg tu bikin spam? pale

tp x la sampai stiap topik sy ampai tu spam... flower tau jg d mana patut serius... hap

all

_________________

Back to top Go down
View user profile
DarkWitch
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 289
Location : Office Tercinta
Job/hobbies : surf internet, blogging
Reputation : 6
Points : 185
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Fri Mar 27, 2009 9:32 am

not really silent

_________________
Exclamation Stay Truth To Yourself - Hail All MOD Exclamation
ytuyi

negara
Back to top Go down
View user profile http://tipu2.com
yenziw
Airman
Airman


Male
Number of posts : 53
Age : 30
Location : key2
Job/hobbies : chatink@futsal
Reputation : 0
Points : 63
Registration date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Thu Jun 04, 2009 11:28 am

waina macam b`sharahan plak tue taw c lutau :menyanyi:matai gia panjank


ayat nya begulik
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa Itu Spammer?   Today at 10:29 pm

Back to top Go down
 
Apa Itu Spammer?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» I'm a worthless spammer

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
meNu Crew Komuniti :: ––––•(-• MENU KOMUNITI •-)•–––– :: .:ANNOUNCEMENT:.-
Jump to: