meNu Crew Komuniti


––––•(-• MEnU CREW KOMUNITI •-)•––––
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat datang ke laman web rasmi MEnU CREW.. Freestyle network community .....untuk pengetahuan semua, dahulunya ini adalah website ORANG.4rumer.net, dan telah di ambil alih oleh MEnU CREW, so, anda masi boleh mengunakan id, dan pasword lama jika anda telah mendaftar di orang.4rumer.net untuk login di sini... <<<<

Share | 
 

 Bahana April Fool

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
my•aka•elol@orang.net
OranG
OranG


Male
Number of posts : 366
Age : 51
Location : .:DE FUN-PC:.
Job/hobbies : membolos
Reputation : 8
Points : 403
Registration date : 2009-03-04

PostSubject: Bahana April Fool   Wed Apr 01, 2009 9:48 am

Tiada satupun fakta sahih yang dapat memperihalkan secara terperinci apakah itu April Fool dan susur galur sejarahnya. April Fool secara amnya adalah hari dimana perbuatan memperolok-olok sesiapa sahaja menjadi teras sambutannya. Sekiranya terperangkap mempercayai penipuan tersebut maka ejekan April Fool akan diberi kepada mangsa. Dalam erti kata lain April Fool boleh disebut sebagai ‘hari menipu’. Mungkin ada yang berkata perbuatan memperolok-olok itu hanya sekadar gurauan. Tetapi apakah gurauan itu dibenarkan dalam Islam?

Terdapat pelbagai sejarah mengenai sambutan ‘hari penipuan’ atau April Fool ini. Yang menarik dewasa ini terdapat banyak sebaran mengatakan ianya adalah bersempena penghapusan dan penipuan keatas umat Islam di Sepanyol suatu masa dahulu dan sebagainya. (Cari di Google untuk mendapat maklumat lanjut.)

Walau apapun, Islam mendidik umatnya agar sentiasa mengamalkan perlakuan jujur dan menjauhi sikap suka menipu. Allah berfirman di dalam al-Quran:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah dan hendaklah kamu berada bersama-sama orang-orang yang benar."

(at-Taubah 9:119)


Rasulullah S.A.W bersabda:

"Sesiapa yang menipu bukanlah ia dari kalangan kami."
(Sahih Muslim – No:101)


"Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak."
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


"Kamu akan mengikuti sunnah umat sebelum kamu sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehinggakan jika mereka memasuki lubang biawak (dhab) nescaya kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya: Adakah mereka itu kaum Yahudi dan Nasrani, wahai Rasulullah? Sabda Baginda S.A.W: Ya, siapa lagi kalau bukan mereka?"
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)



Sumber rujukan artikel & bahan bacaan lanjut:

http://demipena.com/2007/03/april-fools-risalah-peringatan.html
http://saifulislam.com/?p=1675
http://www.zaharuddin.net/content/view/430/72/

_________________
Back to top Go down
View user profile http://menucrew.4rumer.net
DarkWitch
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 289
Location : Office Tercinta
Job/hobbies : surf internet, blogging
Reputation : 6
Points : 185
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Wed Apr 01, 2009 10:05 am

adehhh afro sa kana april fool suda ni awal pagi... shin saspen sa.

sib bek tia serius.. kana kasi men2 ba..

haha Cool

_________________
Exclamation Stay Truth To Yourself - Hail All MOD Exclamation
ytuyi

negara
Back to top Go down
View user profile http://tipu2.com
my•aka•elol@orang.net
OranG
OranG


Male
Number of posts : 366
Age : 51
Location : .:DE FUN-PC:.
Job/hobbies : membolos
Reputation : 8
Points : 403
Registration date : 2009-03-04

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Wed Apr 01, 2009 12:28 pm

«×Ðå®kWîTch×» rasain lo Smile td jam 4 subuh ada org mau c kena aku..tapi x menjadi Smile sbp aku tdr idup..miahahaha


orite..apakata kita kongsi crita2 pasal april pool ni... critakan samada adna terkena atau anda yg mengenakan org..betul ka ayat 2..miahahaha Smile bolos..jom layan.. wekkk

toss toss toss toss

_________________
Back to top Go down
View user profile http://menucrew.4rumer.net
p_y_E.com
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel


Male
Number of posts : 1548
Age : 30
Location : up on Earth..
Job/hobbies : picit2 keyboard
Reputation : 5
Points : 1062
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Wed Apr 01, 2009 1:29 pm

haha april fool gulik..
heuhuehu gulik...
i hate aprl fool gulik..
smlm rmi pM mo kasi kena aku gulik..
sury lah ar gulik..
x terkeno den gulik..
april fool lapUk sdh ni gulik..

Quote :
Rasulullah S.A.W bersabda:

"Sesiapa yang menipu bukanlah ia dari kalangan kami."
(Sahih Muslim – No:101)

kmu ingat tu gulik...
kculi tipu sunat hehe gulik

_________________
_-_-_-_-_-_-_-_- RIOT IS COMING- _-_-_-_-_-_-_-_-_
Back to top Go down
View user profile http://www.memangkosong.com
my•aka•elol@orang.net
OranG
OranG


Male
Number of posts : 366
Age : 51
Location : .:DE FUN-PC:.
Job/hobbies : membolos
Reputation : 8
Points : 403
Registration date : 2009-03-04

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Wed Apr 01, 2009 2:21 pm

p_y_E.com wrote:
haha april fool gulik..
heuhuehu gulik...
i hate aprl fool gulik..
smlm rmi pM mo kasi kena aku gulik..
sury lah ar gulik..
x terkeno den gulik..
april fool lapUk sdh ni gulik..

Quote :
Rasulullah S.A.W bersabda:

"Sesiapa yang menipu bukanlah ia dari kalangan kami."
(Sahih Muslim – No:101)

kmu ingat tu gulik...
kculi tipu sunat hehe gulik

ya menipu sunat la ko sana..skali menipu sekali sunat.. bekali2 menipu.. bekali2 sunat Smile lama tiada apa Smile paam2 la ar Smile gulik

_________________
Back to top Go down
View user profile http://menucrew.4rumer.net
MR.Sakai_Kerepot___
Cleaner
Cleaner


Male
Number of posts : 609
Age : 26
Location : atas selipar
Job/hobbies : berenang
Reputation : 10
Points : 574
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Wed Apr 01, 2009 8:43 pm

3 orang aku kasi kena april fool gulik

hauhauhauhauah dan ramai juga org kasi kena aku
tapi duluan aku tau=))
Back to top Go down
View user profile http://www.seliparborneo.com
p_y_E.com
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel


Male
Number of posts : 1548
Age : 30
Location : up on Earth..
Job/hobbies : picit2 keyboard
Reputation : 5
Points : 1062
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Thu Apr 02, 2009 2:34 am

my-aka-elol wrote:
p_y_E.com wrote:
haha april fool gulik..
heuhuehu gulik...
i hate aprl fool gulik..
smlm rmi pM mo kasi kena aku gulik..
sury lah ar gulik..
x terkeno den gulik..
april fool lapUk sdh ni gulik..

Quote :
Rasulullah S.A.W bersabda:

"Sesiapa yang menipu bukanlah ia dari kalangan kami."
(Sahih Muslim – No:101)

kmu ingat tu gulik...
kculi tipu sunat hehe gulik

ya menipu sunat la ko sana..skali menipu sekali sunat.. bekali2 menipu.. bekali2 sunat Smile lama tiada apa Smile paam2 la ar Smile gulik

aku x mo faham gulik..
bah cheng apa lgi gulik..
konsi la crta ko tu wuakakakaaki

_________________
_-_-_-_-_-_-_-_- RIOT IS COMING- _-_-_-_-_-_-_-_-_
Back to top Go down
View user profile http://www.memangkosong.com
universal_studentz87
Airman Basic
Airman Basic


Male
Number of posts : 34
Age : 29
Location : in small island call labuan F.T
Job/hobbies : the profasional figther
Reputation : 1
Points : 33
Registration date : 2009-04-02

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Tue Apr 07, 2009 1:29 am

adei.......ni la hari paling sy banci
Back to top Go down
View user profile http://www.menucrew.4rumer.net
p_y_E.com
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel


Male
Number of posts : 1548
Age : 30
Location : up on Earth..
Job/hobbies : picit2 keyboard
Reputation : 5
Points : 1062
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Fri Apr 10, 2009 7:07 pm

lex2 bah universal gulik..'
aku pun benci jga ni Smile..
tpi aku pura2 jak bnci sbnrnya aku suka gulik

_________________
_-_-_-_-_-_-_-_- RIOT IS COMING- _-_-_-_-_-_-_-_-_
Back to top Go down
View user profile http://www.memangkosong.com
pencuri_GULA
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Male
Number of posts : 155
Age : 29
Location : borneo tengah
Job/hobbies : mencuri gula lor
Reputation : 3
Points : 158
Registration date : 2009-05-19

PostSubject: Re: Bahana April Fool   Tue May 19, 2009 1:54 am

april pool
.....hari yang ndak ada urusan
..........klu ada cuti khas, ka apa ka
.................ok la jua
......................... asas
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Bahana April Fool   Today at 7:58 pm

Back to top Go down
 
Bahana April Fool
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Blow 'em away on April Fools Day
» I guess I'm the April fool...
» HONEYMOON NE JAANE KA BAHANA 18TH APRIL WU
» Dallas Event in April 2011
» Dressed to Kilt - April 5, 2010 NYC

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
meNu Crew Komuniti :: ––––•(-• BORAK-BORAK •-)•–––– :: .:ISU-ISU SEMASA:.-
Jump to: