meNu Crew Komuniti


––––•(-• MEnU CREW KOMUNITI •-)•––––
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat datang ke laman web rasmi MEnU CREW.. Freestyle network community .....untuk pengetahuan semua, dahulunya ini adalah website ORANG.4rumer.net, dan telah di ambil alih oleh MEnU CREW, so, anda masi boleh mengunakan id, dan pasword lama jika anda telah mendaftar di orang.4rumer.net untuk login di sini... <<<<

Share | 
 

 Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sat Mar 07, 2009 4:16 pm

salam asas

Oke, sekali lg dalam section borak-borak kita diskas lg satu topik.. sasa

Topik kali ini adalah b'kenaan ngan memilih barangan iaitu yg mna pilihan atau keutamaan korang antara barangan b'jenama (branded) atau barangan tempatan (local). Barangan local ni t'masukla yg dijual d pasar2 mlm atau "rombengan" tu gakla kan... :bball:

So, Branded or Local? sasa

Ada sesetengah org suka membeli brgn yg branded. Branded mmg okela kan sbb satu..ada kualiti, kedua...mgkin thn lama la sket kan sbb diperbuat dr sumber2 yg terbaik, ketiga...mgkin sbb ia unikla krn sukar didapati dlm pasaran t'buka atau dijual dlm edisi terhad sj. Tp, mampukah semua urg membeli & memilikinya? Bila dah sebut "branded", tentulah harganya agak mahal kan? Dan kerana nilainya itulah maka ada juga segelintir masyarakat yg sanggup membelinya. Tp, golongan masyarakat b'kenaan mgkin dr bekgraun yg "berada" atau kaya la kan...Tp, aku rs ada gak golongan dr bekgraun "sederhana" yg mampu membeli brgn branded ni.

Bagaimana lak ngan barangan "local"? Brgn local ni t'masukla yg terjual kat pasar malam tu ataupun kat pasar minggu. Kat sna korang bleh tawar-menawar lg pd harga yg lebih rendah yg t'mampu,kan...Selain tu, brgn t'pakai seperti pakaian, jeans, kasut dsb atau istilahnya "rombengan" or "bundled" pun tak kurang beshnya. Malah, urg ramai sanggup b'kumpul ramai2 utk memilih mna yg sesuai. Tambahan, harganya pun murah wlupun tu hanya brgn lebih dr seken-hen aje...Tak dinafikan biarpun murah & bundle, tp klu pandai pilih, dpt gak yg msh elok & cantik, kan?

So, pa pendapat korang? Adakah korang lebih mementingkan jenama? Atau korang lebih memandang kpd aspek lain misalnya, tak kiralah brg branded ke local ke...klu korang rs benda tu cantik & korang suka, wlupun brg tu seken-hen korang ttp nak beli jugak, kan..?

asas assas asas
ytuyi asas assas asas
Back to top Go down
View user profile
~kancil.coders~
Administrators
Administrators


Male
Number of posts : 366
Age : 37
Location : Sabah 5*
Job/hobbies : scuba dive,internet surf,travelling,drag race.
Reputation : 23
Points : 352
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Subject: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sat Mar 07, 2009 11:42 pm

Bagi sya,sudah menjadi kebiasaan pada setiap bulan membeli pakaian berjenama branded semenjak dari sekolah lagi terutama sekali Jeans dan Baju-T. Walau bagaimana pun barangan local seperti beg,porch,kasut dan sendel sy lebih memilih kepada local punya kerana pada pendapat sya ianya setaraf juga dengan barangan berjenama brended walau pun kualitinya berbeza sedikit dengan barangan berjenama branded.

Begitu juga dengan barangan accesories kereta,handphone,dan perfume sya lebih memilih kepada yang branded daripada yang local. asas cheers
Back to top Go down
View user profile
peazabern
Master Sergeant
Master Sergeant


Female
Number of posts : 342
Age : 30
Location : sini² juga...
Job/hobbies : tiba² sa Suka Membaca...
Reputation : 6
Points : 352
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sun Mar 08, 2009 10:16 am


sa suka branded...tapi kdg lebih kepada yg tiruan...sbb harga murah..n kualiti pun kdg bule tahan juga...tapi tu kalo purse,n handbag la... albino albino albino

kalo make up n handphone..sa mmg lebih kepada yg branded & ori..sbb takut...hehe... sasa sasa

pa² pun kdg p jua mencari d sana bundle...bab d bundle pun ada yg branded juga...
pastu bule dpt murah cuma ,maw cuci luk sblum pakai bab tu slalu nya seken hand...nanti bekurap...hehehehe pale pale pale

kesimpulan nya...smua urg suka branded bha.... asas asas
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/peazabern
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sun Mar 08, 2009 3:54 pm

~kancil.coders~ wrote:
Bagi sya,sudah menjadi kebiasaan pada setiap bulan membeli pakaian berjenama branded semenjak dari sekolah lagi terutama sekali Jeans dan Baju-T. Walau bagaimana pun barangan local seperti beg,porch,kasut dan sendel sy lebih memilih kepada local punya kerana pada pendapat sya ianya setaraf juga dengan barangan berjenama brended walau pun kualitinya berbeza sedikit dengan barangan berjenama branded.

Begitu juga dengan barangan accesories kereta,handphone,dan perfume sya lebih memilih kepada yang branded daripada yang local. asas cheers

all wahahha.. kebiasaan pd setiap bulan ya.. pale byk la koleksi jeans & t-shirt ko neh.. freter wehehhee.. elephant

anyway, mmg brgn local kita pun tak kurang bagusnya bah kan.. assas so, belilah barangan buatan negara assas

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sun Mar 08, 2009 4:33 pm

peazabern wrote:

sa suka branded...tapi kdg lebih kepada yg tiruan...sbb harga murah..n kualiti pun kdg bule tahan juga...tapi tu kalo purse,n handbag la... albino albino albino

kalo make up n handphone..sa mmg lebih kepada yg branded & ori..sbb takut...hehe... sasa sasa

pa² pun kdg p jua mencari d sana bundle...bab d bundle pun ada yg branded juga...
pastu bule dpt murah cuma ,maw cuci luk sblum pakai bab tu slalu nya seken hand...nanti bekurap...hehehehe pale pale pale

kesimpulan nya...smua urg suka branded bha.... asas asas

haha...btul la tu peazabern asas klu guna brg mekap yg tak ori atau yg besa jual kat pasar2 tu mmg tak gerentila kan bahan2nya..takut lak nnt kena penyakit kulit..wahahha assas

yupp...i like branded too but for some certain things la.. assas brg bundle tu p0n klu pndai pilih mmg dpt yg msh elok.. asas

assas negara assas

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
DarkWitch
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 289
Location : Office Tercinta
Job/hobbies : surf internet, blogging
Reputation : 6
Points : 185
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Tue Mar 10, 2009 9:06 am

sa suka slipar jipun kaler oren.. pig branded or not.. blakang kira. yg penting lawa dan ada kualiti.

_________________
Exclamation Stay Truth To Yourself - Hail All MOD Exclamation
ytuyi

negara
Back to top Go down
View user profile http://tipu2.com
__yoyo__
Staff Sergeant
Staff Sergeant


Female
Number of posts : 173
Age : 27
Location : depan lappy atas lantai
Reputation : 0
Points : 93
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Tue Mar 10, 2009 2:48 pm

1st pilih kuantiti thne tngok cntik ka tdk...klu ada duit lbh baru pilih branded hehehe flower
Back to top Go down
View user profile http://ladyoyo.blogspot.com
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Tue Mar 10, 2009 9:09 pm

«×Ðå®kWîTch×» wrote:
sa suka slipar jipun kaler oren.. pig branded or not.. blakang kira. yg penting lawa dan ada kualiti.

wakakakka preeengggg..... wrewr sa p0n ada tu slipar jip0n kaler blue... assas sa taruk riben2 lg..ekekke...tu sa pakai taim p kadai la...wakakakkaak assas mengolo all

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
S3R4CURlYl4
Captain
Captain


Female
Number of posts : 899
Age : 35
Location : any where but no where
Job/hobbies : YM'Mer
Reputation : 0
Points : 382
Registration date : 2009-03-09

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Wed Mar 11, 2009 1:54 am

`bagi aku..
`dua dua pun ada kepentingan nya..
` elephant
Back to top Go down
View user profile http://duniatakseindahsyurga.blogspot.com/
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Thu Mar 12, 2009 9:49 pm

asas yup...actually, dua2 pun mmg ada kepentingan ba dan b'gantung kpd penggunaan dr kita jugakla agaknya tu..misalnya, klu kita nak sesuatu benda yg thn lama & kefungsian dia pun bgus, kena pilih yg branded la. so, berbaloi gak kan.. bagus tp, klu utk benda2 yg kita slalu guna atau kerap guna tu besanya local sketla...ermmm...lgpun kita urg malaysia ni aku rs taraf hidup tu takla smpai mewah sgt bah kan... Idea

pa2pun, thnx 4 the comment assas @ yampuiiicha blood juice..

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
S3R4CURlYl4
Captain
Captain


Female
Number of posts : 899
Age : 35
Location : any where but no where
Job/hobbies : YM'Mer
Reputation : 0
Points : 382
Registration date : 2009-03-09

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Fri Mar 13, 2009 2:18 am

Lµ¯|¯4ú wrote:
asas yup...actually, dua2 pun mmg ada kepentingan ba dan b'gantung kpd penggunaan dr kita jugakla agaknya tu..misalnya, klu kita nak sesuatu benda yg thn lama & kefungsian dia pun bgus, kena pilih yg branded la. so, berbaloi gak kan.. bagus tp, klu utk benda2 yg kita slalu guna atau kerap guna tu besanya local sketla...ermmm...lgpun kita urg malaysia ni aku rs taraf hidup tu takla smpai mewah sgt bah kan... Idea

pa2pun, thnx 4 the comment assas @ yampuiiicha blood juice..

`Ya..
`betul betul betul...
`Blanja la dengan bijaksana...
` elephant elephant
Back to top Go down
View user profile http://duniatakseindahsyurga.blogspot.com/
cik.dy4h
Airman Basic
Airman Basic


Female
Number of posts : 23
Age : 30
Location : LDU
Job/hobbies : nDa mBuat keja d oFizzzz....
Reputation : 0
Points : 6
Registration date : 2009-03-12

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Fri Mar 13, 2009 8:38 am

pale lau ku yg penting sedap mata memandang n selesa n murah cherry geek
Back to top Go down
View user profile
lutau
MODERATOR
MODERATOR


Female
Number of posts : 301
Age : 37
Location : Sni2 jak bah..
Job/hobbies : menaip's
Reputation : 8
Points : 276
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sun Mar 15, 2009 8:11 am

cik.dy4h wrote:
pale lau ku yg penting sedap mata memandang n selesa n murah cherry geek


ermmm.... Idea bg aku klu yg sedap mata memandang tu tak lain dan tak bkn mestilah makanan.. freter kann..kannn..?? pale muehehee Razz

ermm..murah ke mahal, depend to ourself la kan...mna yg kita rs selesa, nice look & yg penting kita suka..hehe cherry means, kita takla memilih or cerewet sgt kan... oke jak assas

nice post.. ass and keep posting assas

_________________
assas Respect_Respond_Relaxs assas

Back to top Go down
View user profile
peazabern
Master Sergeant
Master Sergeant


Female
Number of posts : 342
Age : 30
Location : sini² juga...
Job/hobbies : tiba² sa Suka Membaca...
Reputation : 6
Points : 352
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Tue Mar 17, 2009 11:35 am

sa maw beli 1 pUrse ana sui bha<-----ni kira branded kenen...asas
tapi sa nada duit <-----ni kira x mampu la kenen:lawak: geek
camaNa maW tulun???? adad adad

kesimpulan nya...ada keinginan dgn brgan brand tapi x mampu all all
asas
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/peazabern
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Sat May 23, 2009 4:25 am

Quote :
pale lau ku yg penting sedap mata memandang n selesa n murah cherry geek


pale dan berkualiti flower flower flower
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
yolz
Technical Sergeant
Technical Sergeant


Number of posts : 245
Reputation : 0
Points : 255
Registration date : 2009-03-12

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Mon May 25, 2009 10:15 am

pale saya pilih local aja..
pale mgikut kemampuan.. elephant tu ja la i mampu..
Back to top Go down
View user profile
gundave85
Airman
Airman


Male
Number of posts : 56
Age : 31
Location : siring bahu jln foh sang...
Job/hobbies : jamming.........
Reputation : 0
Points : 56
Registration date : 2009-03-13

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Mon May 25, 2009 10:45 am

sa pilih yang di "branded" local jak... korek korek korek korek
Back to top Go down
View user profile http://www.google.com
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Mon Jun 08, 2009 7:32 pm

asas belilah barangan buatan malaysia...
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
ladybird
Airman Basic
Airman Basic


Female
Number of posts : 23
Age : 30
Location : Kota Kinabalu, Sabah
Job/hobbies : P&C
Reputation : 0
Points : 25
Registration date : 2009-09-10

PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Thu Sep 17, 2009 5:17 pm

branded ni kan .ada dua bah... ada yg branded-murah ada branded-mahal.......so either choose import punya atau local punya......but mostly import punya brand mahal....if local brand murah...and kualiti ofcoz berbeza...and i'm sorry to say...Malaysia punya barangan..kualiti tidak setanding barangan import (terutama barang2 omputih) so besanya sa lebih memilih imported things la...mahal mmg mahal...but tia capat rusak....(but if only i can afford it lahhhhhh) takkan jua sa mau beli kalau sa teda RM kannnnnnn.......beli ikut kemampuan dan ikut jenis....meansss kalau setakat mau beli salipar jipun takkan jua mo beli jenama ADIDAS/NIKE????bikin pakai pigi pasar sija pun....it dependsss laarrrr on how i wanna use those things.......it's the matter of QUALITY not price nor brand. asas
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?   Today at 8:46 am

Back to top Go down
 
Yg Mana Pilihan Kamu : Branded or Local?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Local junkyards
» Local Commercials
» Local news - Woman finds santuary in church?
» local 3d printing
» Raft Big leaf Crepe Myrtle (local name: Banaba)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
meNu Crew Komuniti :: ––––•(-• BORAK-BORAK •-)•–––– :: .:JOM BORAK:.-
Jump to: