meNu Crew Komuniti


––––•(-• MEnU CREW KOMUNITI •-)•––––
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Selamat datang ke laman web rasmi MEnU CREW.. Freestyle network community .....untuk pengetahuan semua, dahulunya ini adalah website ORANG.4rumer.net, dan telah di ambil alih oleh MEnU CREW, so, anda masi boleh mengunakan id, dan pasword lama jika anda telah mendaftar di orang.4rumer.net untuk login di sini... <<<<

Share | 
 

 Kek Keju Beri Biru

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Kek Keju Beri Biru   Sun Sep 27, 2009 3:40 am


BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan - Bahan ( untuk crust)
2 1/2 cawan shortbread cookie crumbs
1 sudu besar gula
2 1/2 sudu besae unsalted butter, dicairkan


Bahan - bahan ( untuk filling)

5 pakej (8oz.) Cream Cheese ( softened)
2 cawan gula
5 biji telur
1/4 sudu teh almond extract
1/2 sudu teh pure vanilla extract
3 cawan fresh blueberries
Gula halus untuk hiasan

Anda memerlukan : 11-inch springform pan

Cara - cara
1) Panaskan oven pada suhu 325°F
(160°C). Sapukan mentega sedikit pada 11-inch springform pan dan tutup
bahagian luar springform pan dengan Cover aluminum foil, bahagian
kilat di luar.

Untuk Crust:

1)Dalam mangkuk saiz sederhana, kacau cookie crumbs, 1 sudu makan gula dan butter hingga sebati.
2) Tekankan campuran crust tadi ke
bawah springform pan dan di bahagian tepi, tinggikan sedikit sebanyak
1/2 inch. Sejukkan sehingga digunakan nanti.

Untuk Filling:

1) Dalam mangkuk mixer, pukul cream cheese pada kelajuan tinggi sehingga lembut dan berkrim, 3 - 5 minit.
2) Perlahankan kelajuan dan sedikit
demi sedikit masukkan 2 cawan gula dan teruskan pukul sebatian sehingga
kembang selama 2 - 3 minit.
3) Masukkan telur, satu demi satu dan pukul lagi selama 2- 3 minit sehingga kembang dan sebati.
4) MAsukkan almond dan vanilla extracts; kacau sebati.

5) Tuangkan filling ke dalam springformpan yang telah disediakan tadi dan ratakan.
6) Taburkan 1 cawan bluberry di atas dan masak dalam oven selama 1 jam 20 minit.
7) Letakkan cheesecake di luar uuntuk menyejuk pada suhu bilik selama 1 jam atau lebih.
8) Masukkan ke dalam peti sejuk untuk disejukkan selama sekurang- kurangnya 4 jam.


Cadangan hidangan :

Hiaskan lapisan atas kek dengan 2 cawan blueberry tadi dan taburkan gula haisan di atasnya.

Saiz hidangan : 12 orang

Sumber : Diana's Dessert


feveret ni... tp nini nda pnah try masak lg... try la... mna tau lbeh sdap dri cheesecake coffee bean... ble mntak nti...
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
~kancil.coders~
Administrators
Administrators


Male
Number of posts : 366
Age : 37
Location : Sabah 5*
Job/hobbies : scuba dive,internet surf,travelling,drag race.
Reputation : 23
Points : 352
Registration date : 2009-03-05

PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Mon Sep 28, 2009 12:44 am

adididi..klu mkanan yg ada sampul cheese ni memang my pebret..terpaksa salin cara2 dan bahan2 dia ni suruh mak sy buatkan Smile ok lah anyway good recipe and posting bagus all sasa
Back to top Go down
View user profile
Ƹ̴Ӂ̴Ʒ_♥mi$$_ik4n♥_Ƹ̴Ӂ̴Ʒ
Captain
Captain


Female
Number of posts : 912
Age : 29
Location : ♥...Q'Lu...♥
Job/hobbies : ♫•.•music lovers..•.•♫
Reputation : 10
Points : 1031
Registration date : 2009-05-18

PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Mon Sep 28, 2009 8:19 am

all all bagus uuu......nyummm...nyummm.... nti sa mo try ni...buat kek bday sndiri,,, Twisted Evil timbak elephant

_________________
♥♥ Love begins with a smile, grows with a kiss, and ends with a teardrop. ♥♥


Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mercie87
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Mon Sep 28, 2009 2:43 pm

~kancil.coders~ wrote:
adididi..klu mkanan yg ada sampul cheese ni memang my pebret..terpaksa salin cara2 dan bahan2 dia ni suruh mak sy buatkan ok lah anyway good recipe and posting


sma la... aku pn suka cheese...

mau suru mama btkan ka? x mau bt sndiri? Smile
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Mon Sep 28, 2009 2:44 pm

Ƹ̴Ӂ̴Ʒ_♥mi$$_ik4n♥_Ƹ̴Ӂ̴Ʒ wrote:
uuu......nyummm...nyummm.... nti sa mo try ni...buat kek bday sndiri,,,

ikan bebeh... suh ikan tembaga btkan untuk burfday... Smile gulik
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
p_y_E.com
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel


Male
Number of posts : 1548
Age : 30
Location : up on Earth..
Job/hobbies : picit2 keyboard
Reputation : 5
Points : 1062
Registration date : 2009-03-06

PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Wed Sep 30, 2009 9:51 pm

apaitu Razz mcm taik kmbing jak yg di atas tu hehe Very Happy

_________________
_-_-_-_-_-_-_-_- RIOT IS COMING- _-_-_-_-_-_-_-_-_
Back to top Go down
View user profile http://www.memangkosong.com
єяzα ѕ¢αяℓєт
Colonel
Colonel


Female
Number of posts : 1638
Age : 28
Location : Tortoise tortoise in the canoe, pretend pretend you don't know. :-w
Job/hobbies : Rahsia
Reputation : 17
Points : 1820
Registration date : 2009-05-02

PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Thu Oct 01, 2009 12:47 am

uik pye... blueberry ba tu... Sad bukan ta** kambing...
Back to top Go down
View user profile http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4&feature=PlayList&
Sponsored content




PostSubject: Re: Kek Keju Beri Biru   Today at 7:55 pm

Back to top Go down
 
Kek Keju Beri Biru
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
meNu Crew Komuniti :: ––––•(-• SHARE/REQUEST •-)•–––– :: .:SHARE RESEPI MASAKAN:.-
Jump to: